Tie break

Wat is een tie break?

Een tie is natuurlijk een stropdas ... maar ik geloof dat hier bedoeld wordt: een gelijk spel. Dat is ook een tie. Break staat voor doorbreken, dus een tie break is het doorbreken van een gelijkspel.

In het verleden, en nu nog op Wimbledon in de 5e set, moest een set met 2 games verschil gewonnen worden. Nog niet zo lang geleden, hadden wij Isner tegen Mahut met een eindstand van 70-68 in de 5e set. Deze wedstrijd duurde van 22 t/m 24 juni 2010.

Hoe werkt het?

In de tie break, die wordt gestart bij een stand van 6-6, gaat de speler die die game moest beginnen met serveren 1 punt serveren (vanaf rechts). Daarna serveer je om de beurt 2 punten en start dan van links vanwege de oneven stand. Telkens na 6 punten wissel je naar de andere kant van het net. Wie het eerst 7 punten heeft is de winnaar van de tie break en dus de set. Hierbij moeten er wel weer 2 punten verschil zijn.

Na de tie break, altijd van kant wisselen. De persoon, die de tie break begonnen was, was ook de set begonnen, dus is het het meest eerlijk dat de andere partij de volgende set gaat starten.

Dit is een manier om de wedstrijden binnen redelijke tijd te spelen. 2 andere mogelijkheden om dit te bereiken zijn sudden death. Je kunt ook een super tie break spelen (i.p.v. een 3e set).

Wij zijn hier een voorstander van om regelmatigere tijden te krijgen en niet heel lang te hoeven wachten bij toernooien, omdat wedstrijden zo uitlopen.